Nu we eindelijk een beetje af lijken te zijn van het coronavirus staat de wereld nog steeds in de fik. Na de vreselijke dood van arrestant George Floyd wordt er in heel de wereld geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme. De afgelopen zijn er talloze demonstraties geweest in Nederland waarvan gisteravond in Amsterdam de grootste was. Er kwamen naar verluidt bijna 12.000 mensen bij elkaar om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld. Rapper Akwasi is één van de BN’ers die zich fel uitspreekt in deze discussie. Vorige week riep hij nog dat hij “Zwarte Piet hoogstpersoonlijk in het gezicht zou trappen” als hij hem in november tegenkwam.

Akwasi over zijn eigen voorouders

In 2017 gaf de rapper echter nog een interview aan De Volkskrant. En in dat interview gaf hij aan totaal niet te geloven in de (racistische) erfzonde. Sterker nog, gaf hij toe, zijn eigen voorouders waren rijk in Ghana en verkochten árme Ghanezen aan Nederlandse slavenhandelaren. Als iemand daar iets van wilde zeggen zou hij woest reageren. “Een paar van mijn beste vrienden zijn Surinaams, ik ben met ze opgegroeid,” aldus Akwasi toen. “Bijna alle Ghanezen in Nederland zijn Ashanti, de bekendste en rijkste stam. In Ghana is weer verschil tussen ons en de arme Ghanezen uit het noorden, die door de Ashanti als slaven zijn verkocht aan de Nederlanders.” Kortom, het lijkt erop alsof de voorouders van de rapper geld hebben verdiend aan slavenhandel.

Het gaat verder

Het artikel ging zelfs nog even verder: “Nee, een Surinamer heeft daar nog nooit tegen mij iets over gezegd,” ging hij verder. “Dat moesten ze durven. Het zou gek zijn als mijn beste vriend me kwalijk ging nemen wat er in het verleden is gebeurd. Grappig zou het wel zijn, een mooie scène.”

Zie ook: Akwasi legt aan Beau uit wat hij bedoelde met zijn Zwarte Piet-uitspraak!


BRON