DELEN

Welke beroepen zijn zo zwaar dat je eigenlijk eerder met pensioen zou moeten kunnen gaan? In België hebben ze sinds 2018 een lijst met zware beroepen. Demografen pleitten er onlangs voor om lager opgeleiden eerder te laten stoppen met werken. Maar ook verzekeraars maken onderscheid tussen beroepen waarbij sommige risicovolle beroepen steeds moeilijker te verzekeren zijn. Wat maakt een beroep zwaar? Wat zijn veelvoorkomende zware beroepen? En zal robotisering ervoor zorgen dat beroepen steeds minder zwaar worden?

Vervroegd pensioen


Mensen met zware beroepen als metaalarbeiders, verpleegkundigen, bouwvakkers en vrachtwagenchauffeurs moeten recht krijgen op vervroegd, volledig pensioen. Dat voorstel doen drie werkgeversorganisaties in De Telegraaf. Het kan zijn dat mensen met deze beroepen (onder de video) dus in de toekomst met vervroegd pensioen kunnen. Tenminste, als Nederland dezelfde lijst zal gaan inzetten als ons buurland, België!

Luchtverkeersleider
Militair
Politieagent
Brandweerman
Loods
Vuilophaler
Treinbestuurder
Verpleger
Verzorgende IG
Cipier
Bus- en tramchauffeur
Rangeerder
Douanier
Leraar

De werkgevers geven Oostenrijk als voorbeeld van een land waar al een systeem bestaat waarin mensen met een zwaar beroep met vervroegd pensioen kunnen.