Over pareltjes op Funda gesproken. Dit prachtige landhuis gaat volgens website het ‘Dagblad van het Noorden’ voor ongeveer 600.000 euro weg. De beschrijving: “Landhuis Oosterhouw is een markant Noord-Gronings rijksmonument uit 1868. Het is de laatste dertig jaar met veel liefde voor de geschiedenis bewoond. Bijvoorbeeld door de dichter C.O. Jellema, tuinontwerper Klaas T. Noordhuis, en anno nu door kunstenaar en voormalig monnik Hans Christiaan Klasema. Deze Italiaans-classisistische notariswoning met aangebouwd koetshuis in chaletstijl (1913) is werkelijk een unieke tijdscapsule. Het pand verkeert zowel van binnen als van buiten grotendeels in de oorspronkelijke staat. Het is alleen daardoor al een witte raaf in Nederland. Het landhuis is omgeven door open velden met een intensief aangelegde en goed onderhouden parktuin. Deze tuin heeft een omvang van ruim 1 ha, gekenmerkt door 150-jarige monumentbomen, stinzenplanten, oranjerie en tuinhuis in de vorm van een Turkse tent.”

Gigantisch landhuis op Funda

“Oosterhouw heeft een woonoppervlak van maarliefst 410 m2 en kent zelf twaalf goed bewoonbare kamers met prachtig oud patin en hoge plafonds, twee bibliotheken met vaste boekenkasten, trompe-l’oeuils en wandschilderingen ( o.a. Pieter Pander), een huisbioscoop, twee keukens (Aga en horeca afwasmachine), zes vernieuwde schoorstenen, Jugendstil radiatoren, een overdekt verwarmd terras met buitentoilet, I.B.A., geheel nieuwe bliksemafleider en twintig zonnepanelen (2013).”

Binnenklijken

En we moeten zeggen, we snappen de belangstelling helemaal. Met zo’n gigantisch landgoed en een prijs van 600.000 euro krijgt een Amsterdammer zelfs de kriebels om van zijn zolderkamer van 50 vierkante meter voor dezelfde prijs af te komen. We hebben even wat foto’s voor je. Door alle belangstelling geloven we alleen dat het huisje voor ietsjes meer dan de vraagprijs van 6 ton van de man gedaan zal worden. Maar dat is geheel te begrijpen:

Funda