De corona-crisis brengt veel gevolgen met zich mee, ook in de bouw. Maar gek genoeg is er nog niet veel van te zien in de woningmarkt en prijzen in Nederland. Er zijn dit jaar nóg meer rijtjeshuizen te koop van boven de miljoen, dat laat RTL Nieuws weten. Dit is natuurlijk voornamelijk in Amsterdam het geval, maar het schetst wel een beeld van de huizenmarkt. Hoewel gedacht werd dat er door de crisis misschien een enorme dip zou komen in de huizenprijzen is dat niet geheel vanzelfsprekend. Dit komt voornamelijk door het gigantisch tekort aan woningen wat begin dit jaar nog boven de 300.000 werd geschat. Nu veel bouwbedrijven flinke vertragingen krijgen door schaarste aan bouwmaterialen: “Ongeveer de helft van de bouwbedrijven heeft problemen met de aanvoer van bouwmaterialen. Bij ongeveer 20 procent van de bouwbedrijven leidt dit tot vertraging in projecten” Stelt de ABN.

Wat doet de woningmarkt na de coronacrisis?

Hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft laat zelfs het volgende weten aan De Volkskrant: “Na deze crisis volgen prijsstijgingen, misschien zelfs een prijsexplosie.” Dit vanwege het eerder genoemde tekort aan woningen die steeds groter aan het worden is. Of het nu verstandig is om te gaan kopen of niet, alleen de tijd zal het leren.De gemiddelde prijs van een verkochte woning is in mei dit jaar alweer gestegen van 335.000 euro naar 345.000 euro. Dit laat website BNR weten. Dit kan mede komen doordat het hogere segment in trek is. Het aantal verkochte woningen van boven de 500.000 is namelijk gestegen van 12 procent naar 17 procent. Dit brengt het gemiddelde natuurlijk ook omhoog.

Geen of nauwelijks invloed

De huizenmarkt loopt dit jaar nog gewoon op volle toeren, liet het AD weten. Ze spraken hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer hierover. Hij zegt er het volgende over: “Als zelfs de coronacrisis al geen afkoeling veroorzaakt, houd ik mijn hart vast voor volgend jaar!” aldus Peter Boelhouwer. Dit haalt hij uit de rapportage Monitor Koopmarkt waaruit blijkt dat de crisis niet of nauwelijks invloed heeft op de huizenmarkt. Het gebrek aan grote nieuwbouwplannen en oplopende woningtekort is hier de grootste oorzaak van. Vooral in grote steden blijft de trein doordenderen.