De commerciële frikandellen werden in 1954 gelanceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Slagersknecht Gerrit de Vries maakte gehaktballen die hij aan de horeca verkocht. Door een wijziging in de Warenwet moest hij zijn product, dat in de smaak viel bij zijn klanten, veranderen. Zijn oplossing was de vorm maar niet het recept te wijzigen: van de bal maakte hij een worst. De naam voor zijn product werd hem door een vrouwelijke snackbarhouder van Duitse afkomst ingefluisterd: daar bestond de Frikadelle, een platte gehaktbal. De Vries nam die naam over: frikadel.

5-gangen menu met frikandellen!

Maar genoeg over de historie van deze prachtige bruine staaf. Het is de meest gegeten snack en er zijn duizenden zo niet honderdduizenden liefhebbers in ons land. Daarom hebben we een 5-gangen menu samengesteld bestaande uit alleen maar gerechten die deze prachtige snack bevatten. We beginnen natuurlijk met het voorgerecht, gevolgd door een soepje, nóg een voorgerechtje, een hoofdgerecht en natuurlijk het toetje!

Voorgerecht 1 (koud): Frikandellenvlaai
Even de oven voorverwarmen op 180 graden. Vet de vorm in en leg het deeg in de vorm. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Frituur de bruine goddelijke staven en snij ze in stukken. Snij een ui in stukjes. Vul de bakvorm met de stukjes frikandel, ui en natuurlijk een beetje curry. Maak deegreepjes en bedek de taart. Klop een ei en besmeer hiermee de reepjes. Bak de vlaai ongeveer 30 minuten in het midden van de oven op 180 graden!

Voorgerecht 2 (warm): Frikandellensoep
Snij drie frika’s in kleine stukjes en bak deze met een beetje olie. Voeg gezeefde tomaten en het water toe. Dan bouillonblokjes, ketjap en azijn. Als laatste wat suiker voor extra smaak.

Voorgerecht 3 (warm): Frikandellenpizza
Niet moeilijk doen, deze kun je tegenwoordig gewoon bij de Lidl halen!

Hoofdgerecht: Catamaran
Een catamaran is een boot met twee drijvende delen. Die kun je ook uitbeelden met twee bruine staven en in het midden een portie friet. Meer uitleg hoef je niet te hebben. Natuurlijk maar je er wel een speciaal van!

Nagerecht (héél koud): Frikandellenijs
Doe hier geen moeite voor om het zelf te maken, dat gaat namelijk niet smaken. Utrechtse ijssalon Roberto Gelato heeft deze op de markt gebracht, daar kun je dus even een paar bolletjes halen!