Een goede hypotheek en daarmee een koopwoning bemachtigen lijkt deze tijd moeilijker dan ooit tevoren. Het AD heeft gisteren een artikel geplaatst waarin hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer speculeert over de toekomst hiervan. En dat ziet er voor starters steeds minder rooskleurig uit, óók met de coronacrisis in acht genomen. Ze stellen dat je als koper zeven jaar geleden nog gemiddeld uit 30 woningen de keuze had. Vandaag de dag is dat nog maar 3 woningen waaruit je gemiddeld kan kiezen. En dat is het gemiddelde van álle Nederlanders, niet alleen de starters. Dit getal zal ongetwijfeld nog vele malen lager liggen wat het voor veel mensen onmogelijk maakt om een huis te kunnen kopen.

Hypotheek vergeleken huur

Veel huurders in de vrije sector zouden liever een koopwoning hebben. Dit laat ‘Businessinsider’ weten in een artikel over de woningmarkt. De website heeft een berekening gemaakt waarin je precies kunt zien hoeveel je zou kunnen lenen wanneer je huidige huur gelijk staat aan een hypotheeksom die je de bank maandelijks zou moeten betalen bij de bemachtiging van een koopwoning. Ze hebben gekeken naar huren van 800 tot 1200 euro. Hieronder is te zien wat dat voor bedrag dat zou opleveren bij de bank bij een annuïteitenhypotheek waarbij de rente voor 20 jaar vast staat:

Huur van 800 euro: €250.000 met een rente van 1,7%
Huur van 1000 euro: €300.000 met een rente van 1,7%
Huur van 1200 euro: €355.000 met een rente van 2,2%

NHG-verzekering

Hypotheken met een NHG-verzekering hebben een lagere rente waardoor de rentes bij huren van 800 en 1000 euro relatief laag liggen. Dit komt omdat de NHG-verzekering dit jaar verhoogd is naar 310.000 euro. Goed om mee te pakken dus. Bovenstaande bedragen zijn dus berekend op wat je voor bedrag zou kunnen lenen met de huur die je nu misschien zou betalen. Dit is dus niet het bedrag wat je kunt lenen bij een bank wanneer je je huur laat zien bij het afsluiten van een hypotheek.
Zie ook: Slecht nieuws voor woningmarkt: “Dit kost een huis van 3 ton ná de crisis!”